EPA, HEPA, ULPA

EPA, HEPA in ULPA filtri so zasnovani tako, da izpolnjujejo zahteve zelo fine filtracije, in sicer do 0,3 μm in se lahko uporabijo za odstranjevanje skoraj 100 % nečistoč iz zraka. Da govorimo o absolutni filtraciji mora filter zadržati vsaj 85 % vseh mikrodelcev (MPPS ≥ 85 %). Uporabljajo se tam kjer so zahteve za absolutno čist zrak, in sicer v bolnišnicah, laboratorijih in v industrijskih čistih prostorih.

Nameščeni so torej tam, kjer je zahtevana maksimalna čistoča zraka, na strani za dovod zraka. Iz zraka odstranjujejo snovi kot so virusi, klice, strupene vrste prahu in aerosoli.

Na voljo so različne izvedbe in dimenzije, pri čemer je filtrirni medij vedno visokokakovosten in visoko učinkovit papir iz steklenih vlaken z različnimi stopnjami ločevanja. Filtrirni medij je naguban in opremljen z aluminijastimi ali termoplastičnimi separatorji (minipleat tehnologija).

V praksi se največ uporabljajo HEPA filtri, ki so tudi posebej testirani in certificirani po EN 1822.

Značilnosti absolutnih filtrov EPA, HEPA, ULPA

  • Absolutni filtri lahko iz zraka odstranijo skoraj vse mikrodelce.
  • Absolutni filtri so certificirani po SIST EN 1822:2019, ki vzpostavlja postopek za določitev učinkovitosti na osnovi metode štetja delcev (85 % ≤ MPPS ≤ 99,99 %).
  • Absolutni filtri so dobavljivi v različnih dimenzijah in izvedbah, z različnimi tesnili.

Učinkovitost zadrževanja delcev absolutnih filtrov, njihova izvedba in uporaba

Razred EN1822Učinkovitost (MPPS)IzvedbaOkvirTesniloPrednostiAplikacija
E10 – E1185% – 95%AluseparatorMDF,
pocinkana pločevina, aluminij
EPDM (ploščato), poliuretan (polokroglo) Enostransko,
dvostransko
Velik pretok zraka, nizek padec tlaka, visoka kapaciteta zadrževanja prahu, zagotovljeno popolno tesnenjeOperacijske sobe, enote intenzivne nege, farmacija, mikrobiologija, živilska industrija
H1399,95%Aluseparator ali
minipleat
H1499,99%Minipleat