Filtrirni mediji

ISO Coarse in ISO ePM filtracija

Filtrirni mediji se delijo na medije (materiale), ki spadajo med primarno ali fino filtracijo. V preteklosti smo jih poznali pod oznakami G2 – G4 in M5 – F9, odkar pa je v veljavi standard ISO 16890 pa jih poznamo pod oznako Coarse % oz. ePM10-1 %.

Filtrirni mediji t.i. nižjih klas se uporabljajo za predfiltre pri visokih koncentracijah prahu, kot so na primer v jeklarnah in železarnah, v procesni industriji za prezračevanje strojnic ali zaščito strojev. Prav tako se kot predfiltri ali končni filtri uporabljajo v proizvodnih prostorih in prostorih za poslovne in komercialne dejavnosti, kjer je zahtevana visoka čistost zraka. To so na primer trgovski centri, restavracije, sejne sobe in konferenčni centri, prostori z občutljivo tehnologijo ali za končno obdelavo površin, zdravniške ordinacije in sprejemni prostori v bolnišnicah.

Filtrirne medije iz katerih izdelujemo končne produkte kupujemo pri vodilnih evropskih proizvajalcih, ki zagotavljajo boljšo kvaliteto in priporočila glede minimalne učinkovitosti po standardu ISO 16890 in imajo različne certifikate kot sta npr. VDI6022 in Oekotex standard 100.

Filtrirni mediji za lakirnice

Posebne filtrirne medije najdemo tudi pri aplikacijah kot so lakirne komore, kjer se uporablja filtrirni medij kot stropni, talni ali stranski filter.

  • Stekleni filtrirni medij se uporablja za zadrževanje odvečne barve v lakirnih komorah.
  • Stropni filtrirni medij se uporablja za fino filtriranje zraka v lakirnih komorah pri pretoku zraka od zgoraj navzdol.
  • Papirni filtrirni medij je primeren za vse vrste barv v lakirnih komorah, predvsem pa se uporablja v lesni industriji.

Vrste posebnih filtrirnih medijev in aplikacije

Filtrirni medij Sestava Montaža Aplikacija
Paintstop 80 Steklena vlakna Talni/stenski filter Avtomobilske lakirne komore
VA 600 G10 Poliester Stropni filter
Glass 300 Steklena vlakna Talni/stenski filter Avtomobilske lakirne komore, kjer je visoka temperatura
PPF Papir Stenski filter Lakirne komore v lesni industriji